"Servite" cu masura, jocurile video ne imbunatatesc conditia psihica si fizica. Teza a fost demonstrata stiintific de cercetatori in repetate randuri si este sustinuta redundant de strategii de marketing din industria gaming-ului.
In urma cu vreo 5 ani, britanicii au descoperit ca cei care joaca in mod constant first-player shooters (FPS) dezvolta capacitatea de a discerne mai usor detalii aparent nesemnificative. Ideea scoasa in evidenta de oamenii de stiinta de la Universitatea Rochester a fost aceea ca micutul nostru creier poate procesa mai eficient detaliile vizuale daca este antrenat cel putin 2 ore pe zi in shooter-e de tot felul. Studiul a fost comandat de dezvoltatorii lui Unreal Tournament, Epic Games si Digital Extremes.
In 2009, o alta stire avea sa faca senzatie printre gameri (si nu numai). Electronic Arts si Universitatea canadiana McMaster au publicat un studiu privind modalitatea prin care jocurile FPS cresc agerimea vederii. In aceasta cercetare au fost studiati sapte adulti operati de cataracta, o boala care le-ar fi putut aduce orbirea partiala sau totala. Dupa ce au jucat 40 de ore de Medal of Honor (cate 2 ore pe zi timp de 20 de zile), 5 subiecti au aratat o imbunatatire a capacitatii vizuale, in sensul ca au putut recunoaste mai usor chipuri, litere si alte detalii pe care nu le vazusera initial pe plansa de teste pentru vedere. Conducatorul studiului, Daphne Maurer, a incercat sa confirme cercetari stiintifice anterioare, potrivit carora valorile de dopamina si adrenalina cresc in timpul jocurilor FPS, oferindu-i creierului capacitatea de a recunoaste diferente subtile, variatii de elemente si detalii de complexitate grafica. .
La inceputul lui 2012, mai multi oameni de stiinta de la American Medical Association, specialisti in neurologie, au demonstrat inca o data ca jocurile care stimuleaza creierul - cerandu-i surplus de atentie, memorie, concentrare, observare etc. - pot imbunatati memoria si preveni Alzheimer-ul (o conditie lenta si progresiva a creierului, caracterizata prin deteriorarea memoriei si insotita de tulburari de rationament, dificultati de planificare, de limbaj si de perceptie). Explicatia stiintifica ar fi aceea ca astfel de jocuri incetinesc aparitia proteinei amiloid (numerosi oameni de stiinta considera ca Alzheimer-ul apare ca rezultat al cresterii productiei sau acumularii unei proteine specifice - beta-amiloid - in creier, acumulare ce duce la moartea celulelor nervoase). Se recomanda antrenarea constanta a creierului cu jocuri precum Angry Birds, Brain Challenge (iOS), Brain Trainer (iOS), Sudoku, Memory Trainer (Android), Words with Friends (iOS), Bejeweled Blitz (iOS) sau Bistro Cook (Android) etc. Cu ajutorul lor se dezvolta functiile sistemului nervos, in special cresterea activitatii cognitive si imbunatatirea memoriei.
O centenara din Marea Britanie, considerata cea mai in varsta gamerita din lume, este cel mai bun exemplu care ilustreaza efectele benefice ale jocurilor de memorie, scrie tabloidul The Sun. Kathleen Connell, care a implinit 100 de ani in ianuarie 2012, petrece cateva ore pe zi in jocuri precum Art Academy, Brain Trainer, Scrabble sau Family Fortunes pe Nintendo DS. Ii dorim s-o tina tot asa!
Epilog
Creierul, un univers inca nedovedit de studii de specialitate, uimeste pe zi ce trece comunitatea stiintifica din intreaga lume. Nu si pe unii cercetatori britanici, care spun ca e "cam" imposibil sa devenim mai inteligenti decat suntem la ora actuala pentru ca nu avem suficienta energie si destul oxigen!
Relativ recent, cercetatorii de la Cambridge (Marea Britanie) au lansat o teorie coplesitoare, pornind de la ideea ca, pana acum, omenirea ar fi inventat cam tot ce se putea inventa... Pe baza acestei idei, oamenii de stiinta britanici au stipulat ca inteligenta umana duce... spre nicaieri, in contextul in care creierul - spun ei - si-a atins limitele fizice inventand penicilina, navele spatiale, computerele, organele artificiale, gadget-urile care te fac invizibil s.a.!!!
Informatia apare scrisa cu patos in cel mai vandut tabloid din UK, Daily Mail. Potrivit articolului care citeaza un studiu in acest sens, creierul nostru ar fi ajuns la apogeul evolutiei, nemaiputandu-se dezvolta fizic in lipsa unui surplus de energie (care ajuta la corelarea informatiilor) si de oxigen ("combustibilul" creierului), pe care, de altfel, corpul uman, asa cum il avem noi la ora actuala, nu il poate oferi. Teza britanicilor este una justificata, doar e vorba de Cambridge, nu de un no-name. Ei au aratat ca, in urma unor calcule specifice - prin care a fost evaluata cantitatea de energie folosita de celulele creierului pentru a-l ajuta sa functioneze-, oamenii au ajuns la "limita propriilor lor performante".
Astfel, numerosi cercetatori britanici nu exclud faptul ca omul de azi ar putea ajunge (din nou) omul de alaltaieri, adica taman din Neanderthal. Cu alte cuvinte, ei sustin ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, pentru a reduce cantitatea de energie pe care o consuma, creierul uman ar putea foarte bine sa inceapa sa se micsoreze si sa ajunga la nivelul celui pe care il purtau "cu mandrie" stramosii nostri neanderthalieni.
Asa ca va dorim ceea ce ne dorim si noua: Game on! :*
No comments:
Post a Comment