Anul 2012 nu a fost prea iesit din comun la capitolul gaming. Bine, asta in prima jumatate a anului, pana cand titlurile mari, dezvoltate cu un buget mai mare decat produsul nostru intern brut, si-au facut aparitia.
THQ a declarat faliment, gaming-ul indie a prins si mai mult elan, fiind recunoscut ca o forma de arta de anumite publicatii, Hitman si Max Payne au primit o continuare mult asteptata, iar Final Fantasy tot un dezastru a ramas. Am avut parte de dezamagiri... cu tine vorbesc, Diablo 3, dar, mai ales, am avut parte de cateva surprize pe care nici cel mai stralucit analist nu le-ar fi putut prevedea.
Si pentru a nu iesi din tipar si a parea ca m-am indepartat de la radacini... SI ANUL ASTA SUNTEM IN CRIZA! De ce? Pentru ca dungi... Nu are sens sa lungesc introducerea, asta pentru ca multi dintre voi asteapta nominalizatii si castigatorii, asa ca...
Cea mai buna poveste a anului 2012 Un joc fara o poveste buna este ca maioneza fara ou. Nu se incheaga bine. Anul acesta am avut parte doar de cateva capodopere la acest capitol, naratiunea picand pe plan secund in unele cazuri, lasand gameplay-ului loc sa se desfasoare. Am ales, in cele ce urmeaza, doar crema, tot ce a fost mai bun in 2012 din punctul de vedere al povestii si i-am nominalizat pe:
- The Walking Dead: Adaptarea celor de la Tell Tale Games a benzii desenate nu a fost geniala.
- Dishonored: Cine ar fi crezut ca un steam-punk victorian poate oferi atatea rasturnari de situatie si o poveste excelenta.
- Journey: Jocul care reuseste sa spuna o poveste doar prin muzica si imagini.
- Halo 4: Povestea din Halo 4 a fost una stralucita.
- Spec Ops:The Line: Cea mai matura poveste a anului... Pentru ca nu toate shooter-ele militare moderne au nevoie de teroristi.
Jocul acesta a reusit sa ne tina in priza prin mici artificii narative si un fir al actiunii pe care tu singur il alegi. Desigur, finalul este definit, dar calatoria este un deliciu. Povestea din The Walking Dead are toate starile emotionale posibile si imposibile, prezentate intr-o maniera care poate face si un scenarist cu experienta sa scoata o foaie si-o hartie si sa ia notite. Cei de la Tell Tale Games s-au intrecut pe ei insisi cu acest titlu. Valoarea narativa a acestui titlu este mult peste asteptari, avand acel ceva captivant care te face sa vrei sa vezi ce se intampla cu personajele, cum se dezvolta si, mai ales, te face sa te atasezi de acestea fara sa iti dai seama. Felul in care este prezentata povestea este pe putin spus genial, faptul ca ne-a facut sa asteptam cu sufletul la gura fiecare episod a fost un pic sadic din partea lor, dar cred ca putem sa ii iertam.
Pentru cel mai bun gameplay al anului s-au batut cateva nume grele si un singur IP (Intelectual Property) original, competitia fiind destul de acerba.
Nominalizatii au fost:
- Far Cry 3: Surpriza anului cand vine vorba de gameplay, cu toate ca anumite alegeri, precum UI-ul, nu au fost prea stralucite.
- Dihonored: Pentru ca te face sa te simti ca un ninja cu putere de alegere si decizie!
- Borderlands 2: Cei de la Gearbox au luat tot ceea ce era mai bun din primul joc, au adaugat noi elemente si a rezultat un demon care iti mananca ore din viata.
- Halo 4: Probabil cel mai costisitor joc pentru Microsoft. Pentru noi, jocul cel mai bine pus punct din punctul de vedere al gameplay-ului din toata seria Halo de pana acum... Dupa 2 evident.
- Torchlight 2: Ce naste din Blizzard North Diablo 3 manaca pe paine!
Totul pana la libertate, spun eu. Iar acest joc te lasa sa faci cam tot ceea ce te taie capul si inca ceva pe deasupra. Nu este perfect, dar are un pic din fiecare gen, ofera o experienta unica cand vine vorba de cautare, doar ca este un pic prea usor daca optezi pentru nivelul mediu de dificultate. Daca vrei sa vezi ce are de oferit, joaca pe cel mai mare nivel de dificultate si atunci o sa intelegi de ce a primit cel mai bun gameplay al anului.
Si trecem la Multiplayer, nelipsitul si omniprezentul multiplayer. Elementul pe care toti producatorii incearca sa il vare pe gatul gameri-lor din ratiuni financiare. Totusi in aceasta sectiune am nominalizat numai jocurile care aduc exclusiv ceva nou sau distractiv, nu si pe cele care au acelasi gameplay de la an al an:
- Borderlands 2: Jocul in care mi-am pierdut, atat eu, cat si multi altii, sute de ore in modul cooperativ.
- Black Ops 2: Daca scoatem din ecuatie Lag Compensation-ul, Black Ops 2 are cel mai bun multiplayer de la Cod 4.
- Halo 4: Sau, cu alte cuvinte, felul in care Xbox 360 si-a spalat rusinea cu alte bombe de multiplayer de anul asta.
- Guild Wars 2: Singurul MMO nominalizat in aceasta categorie si probabil cea mai atractiva experienta.
- Natural Selection 2: Sau titlul care pur si simplu a reusit sa ne faca sa exclamam de nervi si de placere in acelasi timp, fiind combinatia perfecta de MMO (Massive Multiplayer Online) cu RTS (Real Time Strategy).
Si castigatorul este... Guild Wars 2!
Nu putem decat sa il numim un multiplayer aproape perfect, oferind cea mai distractiva experienta din toate cele existente online la momentul de fata, dar si sute de ore fara sa risti sa cazi in rutina. Premiul pentru cea mai buna grafica primeste aceeasi adnotatie – ca cele mai aratoase si artistice jocuri au venit abia in a doua jumatate a anului 2012, unele titluri avand o directie artistica, un level design si o animatie mult peste ce ne-au aratat trailer-ele initiale. Asa ca... in acest an nominalizam la cea mai buna grafica:
- Far Cry 3: Pentru ca are aproape zero timpi de incarcare, animatii absolut senzationale si, dupa doar doua patch-uri (unul oficial, altul nu), iti poate face PC-ul sa gafaie, incercand sa randeze jocul in toata splendoarea sa.
- Dishonored: Dunwall si arhitectura acestuia au reusit sa ne cucereasca aici la Zon@. Ba, mai mult, animatiile si directia artistica sunt demne de laudat, fiind un pas urias de la Dark Messiah of Might and Magic .
- Guild Wars 2: In cuvinte nu se poate descrie frumusetea acestui joc. Pur si simplu, te invaluie in lumea sa, iti prezinta in cele mai minuscule detalii toate aspectele grafice, care sunt modelate la perfectie si, cand crezi ca a terminat sa iti arate tot, realizezi ca n-ai vazut, de fapt, mai nimic.
- Journey: Tehnic vorbind, acest titlu are cea mai artistica viziune. Prezentarea grafica transcende exploziile, grafica suprarealista si alte tertipuri folosite de studiouri mari reusind sa redea, intr-o maniera relativ simpla, complexitatea emotiei.
Cea mai buna grafica ii revine... lui Far Cry 3.
Experienta vizuala oferita de acest joc este net superioara oricarui shooter contemporan. Jocul are varietate de nivel, modele superbe, schimbari climatice si multe, multe altele. Ultimul, dar nu cel de pe urma, este sunetul. Sa vedem: in 2012 am avut o dementa auditiva: actorii vocali, muzica, efectele sonore si toate elementele componente ale „sunetului” dintr-un joc parca au dorit sa se intreaca unele pe altele.
Nimic nu este mai frumos cand muzica porneste atunci cand trebuie, actorii vocali „livreaza” replici pline de emotie, iar totul in jurul tau prinde viata datorita unui zgomot ambiental superb.
Acestea fiind spuse… nominalizatii sunt:
- The Walking Dead: Cei de la Tell Tale Game au reinventat conceptul de joc cu zombie... Au implicat emotie, o coloana sonora superba si mai ales niste efecte auditive care te pot face sa te zbarlesti in multe cazuri.
- Halo 4: Inca de la primele note muzicale, Halo 4 merita clar o nominalizare. Muzica primeste un zece curat, actorii vocali sunt alesi pe spranceana, iar toate efectele sonore, de la arme pana la explozii, iti gadila urechea intr-un mod placut.
- Far Cry 3: Este jocul care a facut o jungla sa sune ca o jungla, iar actorul vocal care il interpreteaza pe Vaas merita si el un premiu pentru performanta sa.
- Darksiders 2: Nominalizarea sa nu trebuie sa mire pe nimeni, acest joc avand cea mai buna directie artistica cand vine vorba de sunet si reusind sa faca intreaga atmosfera extrem de autentica.
Jocul cu cel mai bun sunet al anului este.... The Walking Dead.
Sunetul este, de departe, cea mai buna creatie a anului: imbina perfect muzica ambientala cu sunetele de fundal, cu o echipa de actori vocali straluciti si reda o complexitate aproape perfecta a emotiilor. Vrei sa ai o experienta auditiva extraordina? Incearca The Walking Dead pe un sistem 7.1 si spune-ne daca, in unele cazuri bine alese, nu ai tresarit ca o pisica speriata...
Ei, si acum sa trecem la premiile pe categorii: shooter, racer, RPG si asa
mai departe.
Cel mai bun shooter al anului este... Far Cry 3 – probabil cea mai completa
experienta intr-un shooter, jucatorul putandu-se dezvolta asa cum crede el de
cuviinta. Daca mai adaugam si elementele de explorare, RPG-ul si survival-ul,
avem unul dintre cele mai bine puse la punct shooter-e din 2012. Mediul
deschis, lipsa timpilor de incarcare (calcatori pe nervi) si, mai ales, faptul
ca nu te simti ingradit de nimic, face din el cel mai bun shooter al anului trecut.
La sectiunea racing, castigatorul
este destul de usor de indentificat, Forzza Horizon fiind cu mult peste ceea ce
au oferit competitorii in 2012. In cuvinte putine, Forzza Horizon este
racing-ul open world pe care fanii acestui gen il merita. Are cam tot ce ii
poti cere, arata superb, masinile nu se controleaza identic. Multiplayer-ul nu
este rau si nici sunetul nu este de lepadat. O mica paranteza… EA... Invata de
la acest joc ce inseamna un framerate CONSTANT pe console!
Cel mai bun RPG a fost contestat
de doua titluri: Guild Wars 2 si Torchlight 2. Totusi, dupa o analiza atenta,
Guild Wars 2 ofera mult mai multe. Si DAAAAA!! pentru cine se intreaba, Diablo
3 nu a fost nominalizat la aceasta categorie! Rage in sectiunea de comentarii,
dragi Blizz-Boti! Guild Wars 2 redefineste tot ceea ce trebuie sa fie un MMO-RPG,
livrand cea mai fluida si placuta experienta intr-un RPG de foarte mult timp. Un
joc in care o sa iti pierzi ore, fara sa fii nevoit sa faci grinding sau fetch
quest-uri istovitoare si redundante. Totul este adus la un nou nivel de acest joc,
dovada si titlul de cel mai bun RPG.
Cand vine vorba de strategii,
2012 a fost cam saracacios, palmaresul acestui gen fiind extrem de restrans. Totusi
un singur titlu a reusit sa ne atraga atentia in mod deosebit: X-Com Enemy
Unknown! – un titlu extrem de frustrant pe care nu te poti opri sa nu il joci.
Enemy Unknown este definitia unui joc buggy, dar care iti provoaca dependenta,
reusind sa treci peste greselile producatorilor. Daca poti sa faci asta, vei descoperi
una dintre cele mai tactice lupte, cu alegeri ce influenteaza intreg progresul
jocului, aducand aminte de radacinile X-Com, asa cum il stiam in anii sai de
glorie.
Action-Adventure este cel mai
vandut gen dupa shooter-e, iar in 2012 am avut de unde alege. Totusi Dishonored
primeste premiul pentru cel mai bun Action-Adventure game al lui 2012,
lasandu-te sa abordezi cum crezi de cuviinta o misiune, cu o directie artistica
stralucita si, mai ales, cu o poveste pe care dorim sa o vedem ca se continua.
Dishonored ne-a facut sa ne iesim din minti in anumite momente si sa ne frecam
palmele de placere in altele.
Cel mai bun Fighter se numeste Tekken
Tag Tournamet 2. Jocul a reusit sa imbunatateasca tot ceea ce era mai bun in
primul titlu, sa adauge editarea personajelor, sa introduca un multiplayer
online realmente bun si, mai ales, sa oblige jucatorii sa gandeasca extrem de
tactic, button mashing-ul fiind o cale rapida de a manca o batuta grava. Este
cel mai tactic si mai bine pus la punct Fighter din acest an. Fara drept de
apel!
Jocurile sportive sunt destul de
bine vazute la noi, FIFA fiind unul dintre cele mai jucate si mai cumparate
titluri. In 2012, premiul pentru cel mai bun joc sportiv ii revine lui NBA
2K13. Doar pentru faptul ca il poti faulta in mod repetat pe Justin Bibber
poate fi considerat un motiv solid pentru a fi castigator. Dar 2K13 ofera cea
mai buna si mai realista experienta cand vine vorba de un joc de baschet.
Animatia este supra-realista, mecanica de joc rafinata pana la cele mai mici
detalii si atmosfera pe care ne-o ofera este cu mult peste cea din anul
precedent. Sa precizez ca prezentatorii comenteaza aproape live?
Ei bine, anul acesta acordam si
premiul pentru cel mai bun indie! Castigatorul fiind evident: Journey, exclusivitatea
celor de la Sony. In esenta, nu este nimic mai mult decat o promenada si poate
multi dintre voi o sa conteste aceasta decizie. Dar valoarea narativa,
artistica, mecanica de joc si tot ceea ce tine de acest titlu sunt dezarmante.
Aproape oricine a jucat Journey s-a indragostit de el. Este un joc care te poate
face sa traiesti emotii puternice, indiferent de varsta, fara sa auzi un cuvant
din gura personajelor. Este Arta in Gaming... pur si simplu.
Premiile pentru platforme sunt,
ce mai tura-vura, o bestie! PC-ul si consolele impart piata frateste. Totusi
pentru fiecare platforma trebuie sa existe un castigator, iar aici discutam
doar de exclusivitati. Ei bine, in 2012 lupta nu a fost prea acerba,
castigatorii pentru fiecare platforma fiind evidenti:
Pentru cel mai bun Joc de PC,
titlul ii revine lui Guild Wars 2.
Cel mai bun joc pentru Xbox 360
ii revine lui Halo 4, jocul pe care comunitatea Xbox l-a privit cu cei mai
sceptici ochi, dat fiind ca cei de la Bungie nu se mai aflau la carma seriei.
Ei bine, jocul asta ne-a uimit din mai toate punctele de vedere. Este cat se
poate de aproape de un pachet complet. Ai o campanie cooperativa, multiplayer
destul de rafinat (care a invatat din greselile predecesorilor), un joc mult
mai bine inchegat, cu mecanici ramificate in toate aspectele gameplay-ului...
siiii... Master Chief evident.
PS3-ul a cam scartait la
exclusivitati explozive asa cum a facut-o anul trecut. Cu toate astea, Journey
le-ar fi spulberat pe toate fara nici un drept de apel. Cine si-ar fi inchipuit
ca de la creatorii lui Flower, o alta exclusivitate Playstation, o sa vina un
asemenea joc. In Journey, intreaga actiune se desfasoara in jurul unei lumini
aflate pe varful unui munte. Din pacate sau din fericire, jucatorul o sa fie
atat de implicat in calatoria personajului sau incat nu o sa se miste din scaun
pana la terminarea jocului. Motiv pentru care este cel mai bun joc exclusiv de
PS3.
In 2012, am luat in considerare
atat Wii-ul, cat si WiiU-ul, ambele avand un loc pe podium, dar, din pacate, un
singur joc a stralucit mai mult ca altele pentru aceasta platforma: Zombie U.
Cu toate ca este unul dintre cele mai prost intelese jocuri, multi review-eri
grabindu-se sa il toace si sa il distruga incet, dar sigur, Zombie U este cel
mai realist si mai bun Survival Horror din acest an. Elementele incorporate in
acesta, precum Perma-Death-ul, fiind doar cateva dintre mecanicile de joc pe
care War Z sau Day Z ar trebui sa le invete.
Ei bine... am ajuns aproape de
final. Adica la momentul in care arcodam titlurile de Cel Mai Bun Joc al anului
si Coliva de Aur celui mai prost. Pentru primul titlu, am avut de ales intre
The Walking Dead si Far Cry 3, iar intr-un final, dupa o deliberare atenta, Far
Cry 3 a castigat marele premiu. Este pur si simplu un shooter complet. Are de
toate pentru toti, oferind jucatorului un mediu in care sa se desfasoare exact
asa cum crede el de cuviinta. Are acel ceva din toate punctele de vedere.
Povestea este bine scrisa, pe baiatul rau ajungi sa il iubesti pentru ca il
urasti, Vaas cucerindu-ne pe toti cu atitudinea sa schizoida. Far Cry 3, cu
toate ca a venit pe sfarsit de an, a oferit cea mai buna experienta intr-un
shooter. Pur si simplu nu te lasa sa iesi din el atunci cand il incepi. Iti
cuprinde toate simturile, te face sa vrei sa vezi ce se intampla si sa
explorezi insula in care acesta se desfasoara. Iar daca nu ati jucat acest
titlu, atunci puneti mana si incercati cel mai bun joc al anului 2012.
Ei, si a ajuns la acel moment magic unde acordam acel premiu magic... Coliva
de Aur in 2012! In 2012, aceasta titulatura o primeste unul dintre jocurile
mele preferate pe Xbox-ul original: Steel Batalion! Combinatia de controller cu
Kinect nu le-a iesit bine deloc celor de la Capcom, distrugand jocul pur si
simplu. Este singurul titlu in care am vazut cum jocul incearca sa iti
contrazica fiecare decizie. Daca tu spui „trage”, el deschide o usa, daca tu
vrei sa te uiti pe periscop, el trage... si lista continua. Steel Batalion este
motivul pentru care mi-am cumparat Kinect. Steel Batalion este motivul pentru
care Kinect-ul meu este mai putin folosit decat micutul Wii! Jocul este un
dezastru din toate punctele de vedere, „o bomba cu neutroni” imposibil de
jucat.
A, si appropo... Mentiuni onorabile: adica Chifla anului 2012, ii revine
lui Medal of Horror Warfighter pentru un gameplay absolut ne-original si un
multiplayer cu lag spike-uri cat Muzeul Satului.
Pe final, asteptam de la voi un feedback. Alcatuiti, in sectiunea de
comentarii, un top 5 personal cu jocurile de anul trecut pe care le considerati
cele mai bune, iar saptamana viitoare vom alcatui un top 5, pe baza optiunilor voastre.
In rest, numai de bine!
Zon@
In rest, numai de bine!
Zon@
Bravo pentru alcatuirea topului.Stiam eu ca Far Cry 3 va fi jocul anului.L-am cumparat si...Ce sa vezi? Grafica excelenta,timpi de incarcare putini, si sa nu uitam de Vaas.Felicitari lui Michael Mando ca a dat voce acestui personaj.Bravo din nou si tine-o tot asa ZON@ IT!Numai bine.
ReplyDelete