In copilarie imi imaginam de multe ori ca zburam. Cate julituri am avut de la planarea de pe sifonier sau de la tentativele de verificare a gravitatiei direct din dud (ca, deh, doar asta aveam in spatele blocului)... numai eu stiu!
Bunica, saraca, trebuia sa inventeze deseori cate o poveste despre zbor. Asta pana sa invat sa citesc si sa inteleg niste treburi - in momentul acela am inceput sa devorez toate cartile tematice din toate bibliotecile la care am avut acces. Mai tarziu, o buna parte din vis s-a realizat, cea mai faina eperienta fiind zborul cu elicopterul! Iai!
Altfel, cealalta parte nu este chiar imposibila daca reusesc sa adun 100-200 de milioane de dolari ca sa ajung pe Luna sau macar 20-30 de milioane de dolari ca sa zbor pana "colea", pe Statia Spatiala Internationala :))... Pana atunci, site-urile de profil continua sa-mi hraneasca sufletul si, cu picioarele pe pamant si cu ochii pe internet, urmaresc tot ce apare in materie de cercetare si aplicatie in domeniul spatial.
Am gasit recent pe RockPaperShotgun un joculet, care se numeste Kerbal Space Program si care iti permite sa iti construiesti singur propriul program spatial! Incitant, nu-i asa?
Kerbalii sunt niste omuleti cu bidoane verzi in loc de cap si cu un creier pe masura, care le permite sa inventeze cele mai eficiente navete spatiale. Eficiente in sensul ca ele trebuie sa fie functionale, sa duca in spatiu, in conditii de securitate, intregul echipaj de la bord si, evident, sa se intoarca acasa cu el intreg :) Atentie! Legile fizicii sunt respectate cu strictete in acest joc, asa ca nu luati provocarea asta ca pe o gluma.
Etapa de constructie se executa in Vehicle Assembly Building si in Space Plane Hangar si consta in combinarea, dupa bunul plac, propriile gusturi si ratiune cat cuprinde, a mai multor elemente, fiecare avand proprietatile ei. Primele teste - efectuate in Flight Simulation Room - iti vor demonstra daca inventivitatea ta a fost inspirata sau nu. Fii mereu cu ochii pe temperatura motoarelor si pe nivelul de combustibil si incearca - pe cat posibil - sa nu sari in aer!!! Daca testele vor avea succes, poti sa-ti iei inima in dinti si sa mergi la locul de lansare ca sa-ti iei zborul. La propriu. Alege o destinatie mai aproape de micuta planeta Kerbal. De exemplu, pe Luna. Sigur, temerar din fire, poti sa te avanti din prima mult mai departe - pe Marte sau pe orice alta planeta doresti, unde poti efectua diverse tipuri de activitati extravehiculare, de pilda, sa prelevezi cateva mostre de sol sau sa testezi nivelul gazelor din atmosfera. Doar ai la bord specialisti in domenii diferite.
Esti liber sa construiesti orice doresti, singura conditie fiind ca acest orice sa poata zbura fara sa se prabuseasca intocmai unei ghinde cazute din copac.
Kerbal Space Program este un open sandbox care se afla, in prezent, in faza de dezvoltare, DAR, din cand in cand, creatorii lui ofera publicului cate un demo gratuit, cum s-a intamplat si zilele acestea. Inainte sa il descarcati, tineti cont de recomandarile de sistem:
- 2.0Ghz Dual Core CPU or higher (preferably higher)
- 4GB RAM
- 512MB Video Card, Shader Model 3.0
- 1GB Free HD space
- Windows XP, Vista, 7 or 8
- An Intel-based Mac running Mac OS X 10.6 or higher
Game on!
No comments:
Post a Comment