
Sanctum 2 is the sequel to the world’s first Tower Defense/FPS hybrid game. Daca nimic din aceasta descriere sumara nu te atrage, restul mai nu are niciun sens.
Pentru cei interesati de genul Tower Defense, Sancutm 2 are cam tot ceea ce trebuie.
Sa incepem cu… inceputul. Din punct de vedere grafic, jocul nu este tocmai spectaculos. Desi are privelisti destul de atragatoare, modelele caracterelor, ale inamicilor, ale armelor sunt create in stilul benzilor desenate. Stiu, nu-mi spune, de gustibus…

Sanctum 2 nu este tocmai un joc nou, ca si in cazul – sa zicem – al lui Dead Island Riptide si nici nu are un engine nou. Dar, in timp ce Dead Island Riptide continua povestea din Dead Island, in cazul lui Sanctum 2, lucrurile stau cu totul altfel. In sensul ca Sanctum 2 nu prea are poveste! In schimb, are o serie de benzi desenate care… nu fac mare lucru.

Daca unui joc ii lipseste povestea, macar se bucura de o mecanica buna, nu? Din punctul de vedere al gameplay-ului, Sanctum 2 sta bine. Ai 4 caractere, o serie de arme si abilitati pasive. Acestea doua din urma sunt deblocate in functie de rang, a carui avansare necesita experienta. Experienta se castiga destul de repede, neefiind necesara o investitie de timp.
Caracterele nu sunt ceva inovator. Fiecare dintre ele are un anumit stil: doua sunt cele mai eficiente la distanta medie si mica, unul la distanta mai mare (necesitand precizie), iar cel din urma foloseste un aruncator de rachete, putandu-se pozitiona pe harta chiar si in coltul diametral opus tintei. Fiecare caracter are o arma primara, care nu se poate schimba, si un set de arme deblocabile, care se vor alege in functie de preferinte si situatie. Abilitatile pasive sunt dintre cele mai variate. Ca exemplu, as aminti abilitatile de genul celor care repara "miezul" – daca-l pot numi asa – cu un procentaj in fiecare runda, o abilitate care permite setarea unor prioritati pentru turnurile de aparare, pentru un bonus de damage in punctele slabe ale inamicilor si chiar una de a nega bonusul din punctele slabe, marindu-l, in schimb, pe cel general.

Scopul jocului este acela de a apara tocmai acel "miez" (core) de hoardele inamice prin amplasarea de baze si tunuri de aparare, astfel incat sa se creeze un drum cat mai lung de la start. Inamicii vin intr-o diversitate destul de buna de marimi, puncte forte, slabe si prioritati. In timp ce unii nu incearca decat sa ajunga la capat, altii vaneaza jucatorii care se apropie prea mult, iar altii nu fac decat sa vaneze. Vorbind de puncte slabe, fiecare inamic are unul marcat printr-o lumina rosie, stralucitoare. Ceea ce se schimba este locul acestuia. In timp ce unii dintre ei il au fix in centru sau sus, la vedere, la altii e oarecum ascuns si, pentru a ajunge la el, e nevoie sa-ti asumi niste riscuri, cum ar fi de exemplu, unele care te trimit fix in ceruri, vorba aia! Moartea consta intr-o penalizare de 10 secunde, respectiv respawn-ul. E singura sanctiune pe care o primesti in cazul in care te stingi eroic pe campul de lupta. Totusi, cele 10 secunde pot fi cruciale pentru cursul jocului, asa ca ai mare grija!


Cam acesta este, pe scurt, Sanctum 2. Dar ar mai fi de spus cate ceva… De exemplu, faptul ca, in joc, exista un buton de Wiki, in meniu. Sincer, nu am intalnit un alt joc cu un asemenea buton, desi mi-au trecut sute de titluri prin fata ochilor si pe sub buricele degetelor, ca sa zic asa. De asemenea, exista si o optiune de Text to Speech care – daca nu gresesc – este pornita default. Un ultim exemplu ar fi abilitatea de a selecta o serie de setari pentru misiuni pentru a le face mai grele, "Feats of Strenght" – ai maxim 5 grade de dificultate, selectabile si diversificate, unele limitand numarul de vieti, de respawn-uri, adaugand un bonus de viteza sau regenerare a vietii inamicilor si tot asa. Activarea celor 5 setari asigura un bonus destul de mare de experienta, dar va transforma jocul intr-unul foarte dificil, chiar si pentru o echipa de 4 player-i (numarul maxim dintr-o echipa). Pe langa acestea, se adauga si modul Survival, care este evident in ce consta, nu?



Verdictul? Daca ar fi sa-i dau o nota, Sanctum 2 ar primi un 8,5 din 10. Singurele lipsuri ale jocului sunt povestea si, poate, stilul grafic, dupa parerea unora. In general, pun mare pret pe un joc, fiind important pentru mine daca un titlu isi atinge sau nu scopurile. Din acest punct de vedere, Sanctum 2 – cu al sau pret de 14 euro pe Steam – nu m-a dezamagit. Acum sunt in asteptarea a ceea ce va aduce Season Pass, cu care producatorii se lauda ca vor adauga, pana in februarie 2014, un numar impresionant de harti, abilitati si turnuri.

------
Tineti minte: Oricine poate juca un joc, insa nu oricine il poate juca asa cum trebuie!
Pana data viitoare, 57!
No comments:
Post a Comment